Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Περιοδικό Δίοδος 66100 (εν Δράμα), τεύχος 6



Καλαίσθητο και με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε μετά από καιρό, το νέο πολυτελές τεύχος Νο 6 του περιοδικού λόγου και τέχνης ΔΙΟΔΟΣ 66100, που εκδίδεται από την ΔΕΚΠΟΤΑ(1) του δήμου Δράμας με την υποστήριξη της εταιρείας Raycap, διευθυντή σύνταξης τον Βασίλη Τσιαμπούση, επιμέλεια του Χρίστου Π. Φαράκλα και έργο εξωφύλλου της Τζένης Λεοντιάδου - Τζαμτζή(2).
Συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι Δραμινοί ποιητές και πεζογράφοι, καθώς και λογοτέχνες από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Από το σημείωμα των εκδοτών μεταφέρουμε: «Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επαρχιακού περιοδικού ποικίλης ύλης σαν τη Δίοδο 66100, η οποία φιλοξενεί κείμενα παντός είδους (από λογοτεχνικά έως επιστημονικά) και που αφιερώνει σελίδες στις καλές τέχνες, είναι η συνύπαρξη μέσα από τις σελίδες του όσων καταξιωμένων το τιμούν με τη συνεργασία τους με όσους νεότερους –κυρίως Δραμινούς– διαθέτουν τάλαντο και αναζητούν βήμα για να το αποδείξουν και να το επιδείξουν».
Έτσι στις 192 σελίδες του περιοδικού μπορεί κάποιος να διαβάσει:
Πεζογραφία: Κείμενα των: Διαμαντή Αξιώτη, Μαριάννας Ευαγγέλου, Δημήτρη Μίγγα, Δημήτρη Μανθόπουλου, Μαρίας Κουγιουμτζή, Δημήτρη Καζάκη, Στάθη Κοψαχείλη, Αρετής Γκανίδου, Δημήτρη Βλάχου, καθώς και το αφιέρωμα του Τάσου Καλούτσα στον Κάρολο Τσίζεκ.
Ποίηση από τους: Τάσο Γαλάτη, Ζωή Σαμαρά, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Καλλιόπη Εξάρχου, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Κώστα Καλαπανίδα, Ιωάννα Αθανασιάδου, Κυριάκο Συφιλτζόγλου, Αλέξανδρο Αραμπατζή, Γιώργο Κασαπίδη, Γιάννη Αλυάτη, Σπύρο Φ. Γαλήνη, Δημήτρη Πέτρου, Πολύμνια Γ. Μπανά, Δημήτρη Παπαστεργίου και Νάσο Βαγενά (μετάφραση W. B. Yeats).
Θέματα Ιστορίας από τις: Αικατερίνη Κουτουξιάδου και Βασιλική Π. Καραγιάννη.
Δοκίμιο γράφουν οι: Ελένη Μερκενίδου, Αστέριος Παντοκράτορας, Γιώργος Αράγης, Ιάκωβος Μαρτίδης και Στέλιος Παπαθανασίου.
Βιβλιοπαρουσίαση: Η Σοφία Νικολαΐδου γράφει για το βιβλίο της Άλκης Ζέης, «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», η Σωτηρία Σταυρακοπούλου για το βιβλίο της Γιώτας Τσαρμποπούλου, «Η λυκειάρχης», η Ζωή Σαμαρά για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου, «Οδυσσέας τρόπον τινά» και ο Περικλής Σφυρίδης για το βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση, «Γαλάζια αγελάδα».
Ζωγραφική: παρουσιάζονται έργα του Βασίλη Βαφειάδη.
Φωτογραφία: αναφορά στο έργο του Δημήτρη Μακρίδη.
Επίσης ο ακούραστος Νίκος Κωνσταντινίδης γράφει για την παλιά Μητρόπολη της Δράμας, ενώ το τεύχος κλείνει με λιχνεύματα από ποιητικές συλλογές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και με την ιστορία μιας παλιάς φωτογραφίας της πόλης.
       Σε εμάς δεν απομένει παρά να ευχηθούμε ολόψυχα καλή δύναμη, σε όσους κοπιάζουν για την Δίοδο 66100 (3) και να τους ενθαρρύνουμε για την καλή συνέχεια.




Σημειώσεις:
1. ΔΕΚΠΟΤΑ (αρχικά): Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης.
2. Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί ο πίνακας της Τζένης Λεοντιάδου - Τζαμτζή, Δράμα. Η παράδοση που φεύγει (μικτή τεχνική), 1998.
3. Όσοι ενδιαφέρονται για προηγούμενα τεύχη της Διόδου 66100, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΚΠΟΤΑ του δήμου Δράμας:
Τηλεφωνικά: 25210 48305
με E-mail: info@dekpota.gr
ή στην διεύθυνση:
ΔΕΚΠΟΤΑ
Τέρμα Πατριάρχου Διονυσίου
Τ.Θ. 23, 66100 ΔΡΑΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου