Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

4+1 βιβλία ενταύθα




Είναι φίλοι και τσουγκρίσαμε πάρα πολλές φορές τα ποτήρια μας, ανταλλάσσοντας τα μεράκια μας, τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας (λογοτεχνικούς και μη). Ο λόγος για τους Παύλο Παρασκευαΐδη, Ιγνάτη Χουβαρδά, Γιώργο Ν. Σιώμο, Σούλη Λιάκο και Δημήτρη Ιορδ. Καρασάββα, που το 2014, με μια πολιτισμική ομοβροντία, μας χάρισαν τα βιβλία τους, δίνοντάς μας χαρές και συγκινήσεις. Οράματα, λογοτεχνικές σκέψεις, προδημοσιεύσεις (αρκετές εξ αυτών στο ιστολόγιό μας), συγκεντρωμένα πια σε καλαίσθητες εκδόσεις, απόκτησαν την τιμητική τους θέση στην ξεχωριστή βιβλιοθήκη των φίλων.




Παύλος Παρασκευαΐδης
Μουσείο κέρινων ποιημάτων
Ποίηση, εκδ. Ενδυμίων, σελ 52

Με τέσσερις αίθουσες, που περιλαμβάνουν συνολικά 28 ποιήματα, άνοιξε τον Ιανουάριο του 2014 τις «πύλες» του στο αναγνωστικό κοινό το «Μουσείο κέρινων ποιημάτων». Πρόκειται για τη δεύτερη συλλογή του Παύλου Παρασκευαΐδη (έχει προηγηθεί η ποιητική σύνθεση «Ερωτικοί μονόλογοι», Δρόμων 2010), κύριο δε χαρακτηριστικό της είναι τα πεζόμορφα, ως επί το πλείστον, ατμοσφαιρικά ποιήματά της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εξώφυλλο της συλλογής φιλοτέχνησε ο ίδιος ο ποιητής.





Ιγνάτης Χουβαρδάς
Υπόκλιση στον πειρασμό
Διηγήματα, εκδ. Οδός Πανός, σελ. 128

Ο Ιγνάτης Χουβαρδάς είναι κάτοικος Κομοτηνής αλλά δεν ξεχνάει ποτέ την γενέτειρά του Βέροια. Είναι άλλωστε και μέλος της συντακτικής ομάδας του ιστολογίου μας, οπότε δικαίως συμπεριλαμβάνεται στην παρούσα αναφορά. Τέσσερα χρόνια μετά την ποιητική του συλλογή «Θερινό τετράδιο» (εκδ. Οδός Πανός 2010), κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του «Υπόκλιση στον πειρασμό». Πρόκειται για 9 διηγήματα όπου ο έρωτας έχει τον πρώτο ρόλο και ο συγγραφέας, για μια ακόμη φορά, θέλει να εξάρει το απελευθερωτικό σθένος και την αναγεννητική ορμή του.





Γιώργος Ν. Σιώμος
Το παράπονο του Εμμανουήλ Παπά
Διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης, σελ 208

Πρόκειται για την δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Γ. Ν. Σιώμου. Με τον «Κορυδαλλό» (Αλεξάνδρεια 2012), «έχτισε» γέφυρες ανάμεσα σε δύο εποχές και δύο γενιές. Με «Το παράπονο του Εμμανουήλ Παπά», «πλέκει» 22 λογοτεχνικές ανεμόσκαλες απ’ όπου εμφανίζονται φαντάσματα φίλων, παλιοί συνάδελφοι απ’ τον στρατό και από την εργασία, πόθοι ανήμεροι για καλλονές, αλλά και η φιγούρα του Χάρου που άναρχη κανοναρχεί στις πράξεις ενός, δίχως τέλος, πολυποίκιλου θεάτρου σκιών. Σχέδιο εξωφύλλου: Διονύσης Δουλιάκας.





Σούλης Λιάκος
Λογαριασμός όψεως (τριάντα τρεις ανάσες)
Ποίηση, εκδ. καλντερίμι, σελ 56

Αρχικά ήταν σκέψεις ιαματικές, για να γαληνεύει η ψυχή. Έρχονται από χρόνους παλιούς αλλά έπειτα από μία μετάλλαξη που διήρκεσε τρία και πλέον χρόνια μετατράπηκαν σε ποιήματα, που όμως διατήρησαν την διαρκή κουβέντα τους με το άχρονο. Με την παρούσα συλλογή του, ο τραγουδοποιός Σούλης Λιάκος, ανοίγει …Λογαριασμό Όψεως στην τράπεζα της Ποίησης και, παραμονή Χριστουγέννων (λίγο πριν εκπνεύσει το 2014), κάνει μία ακόμη κατάθεση στην πόλη του, όντας ο ίδιος ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο γι’ αυτήν. Τα σχέδια του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Αρώνης.





Δημήτρης Ιορδ. Καρασάββας
Βιογραφία
Ποίηση, εκδ. Ενδυμίων, σελ 64

Κυκλοφόρησε καθώς κοιτάζαμε να πέφτουν οι τελευταίοι κόκκοι άμμου στην κλεψύδρα του 2014. Τα πιο πολλά ποιήματά της κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας ήδη από το 2008, σαν μια πομπή αυτομαστιγούμενων ζηλωτών κάποιας ξεχωριστής λογοτεχνικής αίρεσης. Κάποια διαβάστηκαν σε δημόσιες αναγνώσεις και προδημοσιεύσεις. Αποσυνάγωγα, και περιπλανώμενα ως άλλοι προσκυνητές, ήρθε η στιγμή να βρουν στέγη στον δικό τους ναό, το δικό τους «Μητρώον», του οποίου η μετώπη γράφει: «Βιογραφία». Πέμπτη ποιητική συλλογή για τον Δ. Ι. Καρασάββα και την αναμέναμε εναγωνίως (οκτώ χρόνια μετά «Τα φεγγάρια του Αυγούστου» εκδ. “η ΣΥΝ+είδηση” 2006), για να αποχαιρετίσουμε ποιητικά το 2014 και να υποδεχτούμε ένα πολλά υποσχόμενο 2015. Έργο εξωφύλλου: Θοδωρής Γ. Μαυρίδης.


Τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιεύσουμε δείγματα γραφής από τις ανωτέρω συλλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου