Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Περιοδικό Δίοδος 66100 (εν Δράμα), τεύχος 7




Παρά τους προβληματισμούς του σημειώματος των εκδοτών του (editorial), για την διακίνηση και γενικά για το μέλλον που μπορεί να έχει ένα επαρχιακό περιοδικό, εμείς κρατάμε με χαρά στα χέρια μας το 7ο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού Λόγου και Τέχνης ΔΙΟΔΟΣ 66100, που εκδίδεται από την ΔΕΚΠΟΤΑ(1) του δήμου Δράμας, με την υποστήριξη της εταιρείας Raycap, διευθυντή σύνταξης τον Βασίλη Τσιαμπούση, επιμέλεια του Χρίστου Π. Φαράκλα και έργο εξωφύλλου του Αθανάσιου Σταθακόπουλου(2).
Το πρώτο μέρος του παρόντος τεύχους είναι αφιερωμένο στον Δραμινό ποιητή Νίκο Κωνσταντινίδη(3). Γράφουν οι: Καλλιόπη Εξάρχου, Δημήτρης Πασχαλίδης, Αθανάσιος Κάζης, Δημήτρης Μανθόπουλος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και Γιώργος Χ. Κασαπίδης. Και το αφιέρωμα κλείνει με μία ανθολόγηση ποιημάτων του Ν. Κωνσταντινίδη.
Στις (163) σελίδες που ακολουθούν μπορεί να διαβάσει κανείς:
Πεζογραφία: Κείμενα των Γιάννη Καισαρίδη, Δημήτρη Καζάκη, Παναγιώτη Γούτα, Κούλας Αδαλόγλου, Βασίλη Τσιαμπούση, Θωμά Κοροβίνη, Νίκου Δαββέτα, Δημήτρη Αθηνάκη, Αλέξανδρου Αραμπατζή, Πέπης Γαρδέλη, Δώρας Κασκάλη, Κοσμά Χαρπαντίδη, Μηνά Καραϊκτόπουλου, Δημήτρη Πέτρου και Γιάννη Παλαβού (μεταφράζει Ουάλας Στέγκερ).
Ποίηση από τους: Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Διονύση Καρατζά, Γιώργο Χ. Κασαπίδη, Γιάννη Στρούμπα, Βασίλη Δασκαλάκη, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Βασίλη Μέσση, Πολύμνια Γ. Μπανά, Θεοδοσία Μαρινούδη, Σπύρο Φ. Γαλήνη και Αλεξάνδρα Μπακονίκα.
Δοκίμιο γράφουν οι: Δημήτρης Βλάχος και Στέλιος Παπαθανασίου.
Ζωγραφική: Παρουσιάζονται οι ζωγράφοι: Χρήστος Μαρκίδης και Αθανάσιος Σταθακόπουλος.
Έρευνα - Ιστορία: Τρία ενδιαφέροντα θέματα από τους Στράτο Κασμερίδη, Μάγδα Παρχαρίδου-Αναγνώστου και Γιώργο Κουτζακιώτη.
Το τεύχος κλείνει με λιχνεύματα από ποιητικές συλλογές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, την κριτική του Γρηγόρη Μαρτίνη για τη συλλογή «Βιώματα», του Θωμά Κ. Παπαγεωργίου, και με τη στήλη «Αρχείο», να αναπολεί τα ρόπτρα των παλαιών θυρών της Δράμας.
Αγαπητοί συντάκτες του περιοδικού ΔΙΟΔΟΣ 66100 (4), το έργο σας μοιάζει με αγώνισμα δυσχερές και με άγνωστο τέλος, σε ένα πεδίο άνυδρο και αφιλόξενο που όμως αποτελεί στοίχημα τιμής για τον αθλητή του. «Φωτογραφίζουμε», με άλλα λόγια, την τέχνη των ποιητών, επειδή το έργο σας μοιάζει με ένα διαρκές ποίημα, καλαίσθητο και πολλά υποσχόμενο.




Σημειώσεις:
1. ΔΕΚΠΟΤΑ (αρχικά): Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης.
2. Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί ο πίνακας του Αθανάσιου Σταθακόπουλου: «Ταξιαρχία (2009)». Λάδι σε μουσαμά (70x90 εκ.).
2. Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1928. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία και φροντιστήρια της Δράμας ως το 1999, χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε. Έχει εκδώσει 28 ποιητικές συλλογές (όλες αυτοεκδόσεις) ενώ στο έργο του περιλαμβάνονται και αρκετές μελέτες.
4. Όσοι ενδιαφέρονται για προηγούμενα τεύχη της ΔΙΟΔΟΥ 66100, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΚΠΟΤΑ του δήμου Δράμας:
Τηλεφωνικά: 25210 48305
με e-mail: info@dekpota.gr
ή στην διεύθυνση:
ΔΕΚΠΟΤΑ,
Τέρμα Πατριάρχου Διονυσίου
Τ.Θ. 23, 66100 ΔΡΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου