Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάζοντας το "Αγριόχορτο στόμα" του Ηλία Τσέχου




Διαβάζοντας το "Αγριόχορτο στόμα" του Ηλία Τσέχου
Γιαννακοχώρι Νάουσας, Σάββατο 26/9/2015

Ούτε ο κακός καιρός, ούτε η αλλαγή ημερομηνίας λόγω εκλογών, στάθηκαν εμπόδιο στην εκδήλωση-γιορτή της ποίησης, με τίτλο «Διαβάζοντας το Αγριόχορτο στόμα του Ηλία Τσέχου», που έγινε με μεγάλη επιτυχία, στο καφέ «Γραμμόφωνο» στην πλατεία Γιαννακοχωρίου Ναούσης, το Σάββατο 26-9-2015 λίγο μετά τις 20:00.
Αφορμή βέβαια της γιορτής, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αγριόχορτο στόμα», εκδ. Ενδυμίων 2015, του Γιαννακοχωρίτη ποιητή, στον τόπο που γεννήθηκαν τα ποιήματά της.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλάρη.
Ο Ηλίας Τσέχος καλωσόρισε τους παριστάμενους, σιγοτραγουδώντας το «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» (ποίηση Οδ. Ελύτη), «άφησε όμως εμάς εδώ, να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο», συμπλήρωσε. Μετέφερε έπειτα τους χαιρετισμούς συντελεστών της εκδήλωσης οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, λέγοντας ότι στη ευχή τους «καλή επιτυχία», απαντούσε «να μας ευχηθείτε, πολλή ευτυχία», δηλώνοντας ο ίδιος ευτυχισμένος. Στη συνέχεια διάβασε ένα ποίημα από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή που ετοιμάζει και η οποία ανήγγειλε ότι θα κυκλοφορήσει το 2017 με τον τίτλο «Έχω πολλά θυμώ».
Μελωδίες για τη συνέχεια: Οι Νίκος Βαρούδης, Κατερίνα Μυλωνά και Θωμάς Πέιος από τη Νάουσα, ερμήνευσαν τραγούδια του Τάσου Γκρούς σε στίχους και του Ηλία Τσέχου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έκλεισαν η Δέσποινα Κανελλιάδου και Μάκης Δημελής από τα Γιαννιτσά, ερμηνεύοντας τραγούδια από τη συνεργασία του Τάσου Γκρούς με τον Ηλία Τσέχο.
Για τον ποιητή Ηλία Τσέχο και το έργο του μίλησαν οι Δήμητρα Σμυρνή, Παντελής Τσαλουχίδης, Ιωάννης Μυλωνάς, Χρήστος Μπίντας και Σίμος Ανδρονίδης. Πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες εμπλούτισαν την βραδιά.
Ποιήματα από το «Αγριόχορτο στόμα», αλλά και από άλλες συλλογές του Ηλία Τσέχου, διάβασαν οι: Γιώργος Θ. Κασαπίδης, Κατερίνα Βογιατζούλη, Αντώνης Αντωνάκος, Παύλος Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Ι. Καρασάββας, Γρηγόρης Σακαλής, Δημήτρης Ντίκας, Κατερίνα Ζιαμπούλη, Ξανθή Χιλλ, Κατερίνα Μπόσκου, Σίμος Οφλίδης, Λένα Οφλίδη-Σαμαρά, Θωμάς Παπαστεργίου, Θάνος Γώγος, Θεοπίστη Κεφαλά-Σπάρτση, Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, Θοδωρής Σαριγκιόλης, Βασίλης Δασκαλάκης, Τάκης Γκόντης, Αθηνά Ξανθίδου, Αφροδίτη Καλαϊτζή, Γιώργος Αγγελιδάκης, Αλέκος Χατζηκώστας, Σούλης Λιάκος, Μαρία Ξανθοπούλου, Πέτρος Σκυθιώτης, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Γιώργος Σιώμος, Αλέξανδρος Τρομπούκης, Φωτεινή Χρηστίδου, Έλενα Τσακαλίδου, αλλά και ο ίδιος ο ποιητής, ο οποίος, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την εκδήλωση, αψηφώντας την κακοκαιρία αλλά και τις αποστάσεις.
Λίγο πριν αποχαιρετιστούν οι φίλοι του Ηλία Τσέχου, τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, πίνοντας κρασί (συνοδεία τοπικών φρούτων και εδεσμάτων), με την ευχή «καλή αντάμωση».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου